wtorek, 30 kwietnia 2019

Ciastka półfrancuskie

Było ciasto francuskie jest i półfrancuskie ciastka z cukrem . 
Ciasta półfrancuskie 
składniki:
  • 1 kg mąki
  • 1/2 kg masła
  •  1 proszek do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
przygotowanie:
  1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem  Gdy się dobrze połączy dodać żółtka.
  2. Wlać śmietanę i dobrze  wyrobić. 
  3. Odstawić do lodówki na 4 godziny. 
  4. rozwałkować na grubość pół centymetra , 
  5. Wykroić foremką ciastka  lub szklanką.
  6. Ciastka moczyć w rozmąconym jajku i cukrze zmieszanym z cukrem waniliowym . 
  7. Piec  w piekarniku około 10-15 minut  w 180-200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz