Sałatka na zimę do słoików ze świeżej wczesnej kapusty:
składniki
- 1 kg papryki ( żółta i czerwona)
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 1 kg selera( korzeń)
- 1 kg pietruszki ( korzeń i nać.)
- 3-4 duże wczesne kapusty
- sól ,( 4 garści) pieprz , cukier (1/2 kg) do smaku
- garść gorczycy
- jedna łyżka stołowa kolendry
- 1/2 l octu
Przygotowanie:
- kapustę poszatkować
- marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce ,
- cebulę i paprykę pokroić w kostkę
- przyprawić do smaku solą , cukrem i pieprzem. Wymieszać.
- potłuc tłuczkiem aby warzywa puściły sok.
- Gotową dobrze wymieszaną sałatkę można nakładać do wyparzonych słoików. (około 23-24 słoiki 250 ml. z tej ilości .
- Słoiki gotować około 10 minut od zagotowania się wody.
- Gotowe sałatki wystawić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz