niedziela, 28 kwietnia 2019

barszcz z uszkami

Zapach i smak świąt Bożego narodzenia. :) U mnie co prawda Barszcz jest bez uszek  ale równie dobry.  a u was  jak jest na Wigilię?

Barszcz z uszkami:
składniki:

  • 2,5 litra wody
  • 1 kg kości z mięsem
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 0,5 kg  buraczków
  • ocet , sól cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. do  wrzącej wody nastawić kości z dodatkiem włoszczyzny,
  2. Gdy mięso  będzie miękkie dodać  obrane  pokrojone drobno buraczki lub ztarte na tarce o dużych oczkach .
  3. Dodać łyżkę octu aby  buraczki nie straciły koloru.  Gotować do miękkości buraczków.  Doprawić do maku , solą , pieprzem , cukrem octem .  
  4. można  dodać zielonej pokrojoną natkę pietruszki  .
  5. Podawać z uszkami lub pasztecikami.
uszka
Można kupić je gotowe. Można zrobić je za pomocą foremek. Można też spróbować  zrobić je samemu . Jednak potrzeba do tego dużo cierpliwości.  

Uszka 
Składniki : 
1 jajko
 1/4 szklanki mleka
 1/4 szklanki wody
2 szklanki  mąki
sól , pieprz do smaku
2-4 cebule 
mięso lub grzybki suszone.
 przygotowanie :
  1.   jajko utrzeć z mlekiem i wodą. 
  2. Dodać mąkę i sól. 
  3. Zagnieść ciasto. 
  4. mięso lub grzybki ugotować i drobno pokroić przyprawić solą i pieprzem 
  5. cebule drobno pokroić i dodać do grzybków lub mięsa. 
  6.  ciasto rozwałkować , Małym kieliszkiem lub foremką wyciąć kółeczka  . 
  7. Na każde kółeczko nakładamy troszkę farszu. i zawijamy  podobnie jak pierogi  z tą różnicą że później łączymy oba końce, a czubek uszka wyjmij na zewnątrz. 
     
  8. nadziane uszka wrzucić na gorącą wodę . Gdy wypłyną gotować  1-3 minut. 
  9. Podawać z czerwonym barszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz