Barszcz z uszkami:
składniki:- 2,5 litra wody
- 1 kg kości z mięsem
- 20 dkg włoszczyzny
- 0,5 kg buraczków
- ocet , sól cukier do smaku
Przygotowanie:
- do wrzącej wody nastawić kości z dodatkiem włoszczyzny,
- Gdy mięso będzie miękkie dodać obrane pokrojone drobno buraczki lub ztarte na tarce o dużych oczkach .
- Dodać łyżkę octu aby buraczki nie straciły koloru. Gotować do miękkości buraczków. Doprawić do maku , solą , pieprzem , cukrem octem .
- można dodać zielonej pokrojoną natkę pietruszki .
- Podawać z uszkami lub pasztecikami.
uszka
Można kupić je gotowe. Można zrobić je za pomocą foremek. Można też spróbować zrobić je samemu . Jednak potrzeba do tego dużo cierpliwości.
Uszka
Składniki :
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 szklanki mąki
sól , pieprz do smaku
2-4 cebule
mięso lub grzybki suszone.
przygotowanie :
- jajko utrzeć z mlekiem i wodą.
- Dodać mąkę i sól.
- Zagnieść ciasto.
- mięso lub grzybki ugotować i drobno pokroić przyprawić solą i pieprzem
- cebule drobno pokroić i dodać do grzybków lub mięsa.
- ciasto rozwałkować , Małym kieliszkiem lub foremką wyciąć kółeczka .
- Na każde kółeczko nakładamy troszkę farszu. i zawijamy podobnie jak pierogi z tą różnicą że później łączymy oba końce, a czubek uszka wyjmij na zewnątrz.
- nadziane uszka wrzucić na gorącą wodę . Gdy wypłyną gotować 1-3 minut.
- Podawać z czerwonym barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz