sobota, 27 kwietnia 2019

zapiekanka z ryżu z jabłkami

To danie  robiła kiedyś moja ciocia Zosia będąc u nas w odwiedzinach. Babci zasmakowało i później kilka razy prosiła by zrobić.  Przyznam się na to danie naprawdę trzeba mieć ochotę :) Jest dobre gdy boli brzuszek.. idealne gdy najdzie nas ochota na słodki deser. Spróbujcie .
zapiekanka z ryżu z jabłkami.
składniki

  •  1/2 kg ryżu 
  • 1/2 kg jabłek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  •  sól , cukier  do smaku
  •  trochę masła (około 4 łyżki) lub oleju  
  • 1/2 szklanki kwaśną śmietaną 
przygotowanie:
  1. ryż ugotować w garnku z wodą  lekko osoloną. 
  2. jabłka pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. podsmażyć je na patelni z odrobiną  cynamonu i cukrem .
  3. Ugotowany ryż wyłożyć do nasmarowanego tłuszczem  naczynia żaroodpornego na niego wyłożyć warstwę jabłek a następnie odrobinę masła/ oleju  na to znów  ryż i jabłka i masło / olej  i tak  aż skończą się wszystkie składniki a na wierzchu pozostanie odrobina tłuszczu np. masła. 
  4. Całość wstawić przykryć folią aluminiową lub pokrywką żaroodporną. 
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec  około 25-30 minut w 180 stopniach.
  6. Zapiekankę podawać z odrobiną masła lub   śmietaną z cukrem. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz