zapiekanka z ryżu z jabłkami.
składniki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkVEqsiB1Fc5Op-wooxyjyqjDifG05pIk5SppV8oU5Fo3_kmTtjtQFfHwK3wWN2uq_DxTKyegj3nDY2SgyNqGzcfFdgc4m1q9-1m5g8hhMsQ36Jl2JeXWYXok-TjPyxgO81lUaHhQ351M/s320/ryz-zapiekany-z-jablkami1-orig.png)
- 1/2 kg ryżu
- 1/2 kg jabłek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- sól , cukier do smaku
- trochę masła (około 4 łyżki) lub oleju
- 1/2 szklanki kwaśną śmietaną
przygotowanie:
- ryż ugotować w garnku z wodą lekko osoloną.
- jabłka pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. podsmażyć je na patelni z odrobiną cynamonu i cukrem .
- Ugotowany ryż wyłożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego na niego wyłożyć warstwę jabłek a następnie odrobinę masła/ oleju na to znów ryż i jabłka i masło / olej i tak aż skończą się wszystkie składniki a na wierzchu pozostanie odrobina tłuszczu np. masła.
- Całość wstawić przykryć folią aluminiową lub pokrywką żaroodporną.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
- Zapiekankę podawać z odrobiną masła lub śmietaną z cukrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz