wtorek, 16 kwietnia 2019

Domowy pasztet wieprzowy

Nie jestem Fanem pasztetu. Pamiętam jednak, że moi  rodzice robili pasztet  gdy było więcej mięsa.
Po upieczeniu wyglądał nawet  smacznie ale jakoś  mam opory  ku niemu. Może wy lubicie  . Mój chłopak lubi. Dlatego też postanowiłam zapisać jednak ten przepis z mamy notatek.😄
Pasztet wieprzowy ( domowy)
składniki:

  • łopatka wieprzowa 
  • wątroba wieprzowa
  • podgardle wieprzowe lub skóry 
  •  bułka tarta
  • dwa jajka .
  •  pieprz, sól do smaku  
  • 2-3 cebule
  • marchewka
  • paczka majeranek  ,
  • 2-3 liście laurowe , 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.

przygotowanie:

  1. łopatkę, wątrobę, podgardle czy skóry ugotować z marchewką i cebulą  w osolonej wodzie z dodatkiem liścia , ziela .
  2.  ugotowane mięso   zmielić przez maszynkę  2-3 razy razem z warzywami.
  3.  dodać jajka , bułkę tartą
  4. doprawić majerankiem solą i pieprzem
  5. piec w piekarniku około 40-60 minut.w 180 stopniach 
  6. Studzimy kilka godzin 2-4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz