Po upieczeniu wyglądał nawet smacznie ale jakoś mam opory ku niemu. Może wy lubicie . Mój chłopak lubi. Dlatego też postanowiłam zapisać jednak ten przepis z mamy notatek.😄
Pasztet wieprzowy ( domowy)
składniki:- łopatka wieprzowa
- wątroba wieprzowa
- podgardle wieprzowe lub skóry
- bułka tarta
- dwa jajka .
- pieprz, sól do smaku
- 2-3 cebule
- marchewka
- paczka majeranek ,
- 2-3 liście laurowe ,
- kilka ziarenek ziela angielskiego.
przygotowanie:
- łopatkę, wątrobę, podgardle czy skóry ugotować z marchewką i cebulą w osolonej wodzie z dodatkiem liścia , ziela .
- ugotowane mięso zmielić przez maszynkę 2-3 razy razem z warzywami.
- dodać jajka , bułkę tartą
- doprawić majerankiem solą i pieprzem
- piec w piekarniku około 40-60 minut.w 180 stopniach
- Studzimy kilka godzin 2-4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz