sobota, 27 kwietnia 2019

surówka z kiszonej kapusty

To coś  do czego musiałam się przyzwyczaić. Coś co lubię od czasu do czasu zjeść. Jednak niestety muszę uważać z uwagi na kwas.  Jest jednak bardzo zdrowa i  sycąca sama w sobie i jako dodatek do obiadu.
surówka z kiszonej kapusty

składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 20 dkg marchewki ( 2-3 średnie marchewki)
  • 10 dkg cebuli ( jedna duża cebula)
  • 20 dkg jabłek.( 1-2 jabłka 
  • 2-3 łyżeczki oleju 
  • sól , pieprz , cukier do smaku.

przygotowanie:

  1. jabłka i marchewkę  obrać i zetrzeć na tarce   o dużych oczkach
  2.   cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  3. kapustę kiszoną  dobrze wycisnąć z zalewy. Jeśli jest zbyt kwaśna  przepłukać ja wodą. 
  4. kapustę pokroić w trochę mniejsze kawałki. 
  5. wszystko dobrze ze sobą wymieszać .
  6. doprawić solą, cukrem i pieprzem
  7. dodać kilka łyżek oleju i dobrze wymieszać.
  8. wstawić na parę minut do lodówki by się ,,przegryzło" ze sobą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz