wtorek, 30 kwietnia 2019

Kluski Francuskie

Delikatna, mięciutkie . Idealny dodatek do  sosów , zup czy słodkich deserów.


Kluski Francuskie


składniki :

  • 3 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki(12 dkg)
  • łyżka masła
  • sól

przygotowanie:

  1.   Masło utrzeć na białą masę., dodać po jednym żółtku   
  2. dodać soli,  
  3. dodać stopniowo  mąkę ,  
  4. na koniec ubita pianę z białek
  5. wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać ze sobą
  6.  Na wrzącą osoloną wodę   wrzucać  formowane łyżką kluseczki z przygotowanego ciasta. Gotować przez 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
  7. Podawać z ulubionym sosem , bulionem , czy na słodko. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz