Mazurek kajmakowy
składniki na ciasto :
- 1/2 kg mąki
- 20 dkg masła
- 2 żółtka
- 1 proszek do pieczenia
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
przygotowanie ciasta:
- mąkę wsypać na blat . połączyć z proszkiem do pieczenia.
- posiekać z masłem
- dodać żółtka, śmietanę .
- wyrobić ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut 180-200 stopni.
masa kajmakowa
składniki :
- 1 litr mleka
- 1/2 kg cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 10 dkg masła lub margaryny
- 10 dkg cukru pudru
przygotowanie masy kajmakowej:
- wsypać cukier do mleka , gotować na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje i zbrunatnieje.
- Dodać kakao na koniec utarty tłuszcz z cukrem pudrem.
- Przygotowaną masę kajmakową wyłożyć na upieczone ciasto. Przestudzone.
- Ciasto można przystroić wedle upodobań .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz