wtorek, 30 kwietnia 2019

mazurek kajmakowy

Coś na święta wielkanocne dla odmiany z kajmakiem :)

Mazurek kajmakowy
składniki na ciasto :

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

przygotowanie ciasta:
  1. mąkę wsypać  na blat .  połączyć z proszkiem do pieczenia.  
  2. posiekać z masłem
  3. dodać żółtka, śmietanę . 
  4. wyrobić ciasto. 
  5. Piec w nagrzanym  piekarniku około 20-30 minut  180-200 stopni.
 masa kajmakowa
składniki :
  •  1 litr mleka
  • 1/2 kg cukru
  • 2-3 łyżki kakao 
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
przygotowanie masy kajmakowej:
  1.  wsypać cukier do mleka , gotować na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje i zbrunatnieje. 
  2. Dodać kakao  na koniec  utarty tłuszcz z cukrem pudrem.
  3. Przygotowaną masę kajmakową wyłożyć na upieczone ciasto.  Przestudzone. 
  4. Ciasto można przystroić wedle upodobań .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz