wtorek, 16 kwietnia 2019

Drożdżowe rogaliki Ewy

Nie wiem czy to przepis autorki mojej mamy, ale pamiętam jak je kiedyś robiła, Wyszły  pyszne . Wypróbujcie sami.

Drożdżowe rogaliki
Składniki:

  •  10 dag drożdży.
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki wody
  • 6-7 szklanek mąki
  •  1-2  łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1.  Drożdże  rozpuścić z wodą .
  2. Margarynę rozkruszyć z cukrem waniliowym i mąką  dodajemy rozrobione drożdże (wyrośnięte)
  3.  Wyrabiamy ręką.  
  4. Odstawiamy  do lodówki na godzinę.
  5.  Wyrabiamy ciasto , wałkujemy na placek i wycinamy trójkąty na rogaliki. 
  6. Na środku  każdego trójkącika kładziemy trochę powideł lub dżemu lub też kawałek owocu np. jabłko. 
  7. Zawijamy od najgrubszego końca w stronę cienkiego. 
  8. Pieczemy około 25-30 minut .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz