Drożdżowe rogaliki
Składniki:![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjP6rFaYD3oIF6vhO380y_GW923ZVj6wKDatWsvPLsY0uPoWDIBijm8ytWHINY2HqZEPF4LWk3qNZYY9gwAARadIMhitSw70jcA8hpMOd86PlZ76c4ggCdzsMYWYB5ycH1cAvuYMau457g/s320/DSC_8634.jpg)
- 10 dag drożdży.
- kostka margaryny
- 2 szklanki wody
- 6-7 szklanek mąki
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić z wodą .
- Margarynę rozkruszyć z cukrem waniliowym i mąką dodajemy rozrobione drożdże (wyrośnięte)
- Wyrabiamy ręką.
- Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Wyrabiamy ciasto , wałkujemy na placek i wycinamy trójkąty na rogaliki.
- Na środku każdego trójkącika kładziemy trochę powideł lub dżemu lub też kawałek owocu np. jabłko.
- Zawijamy od najgrubszego końca w stronę cienkiego.
- Pieczemy około 25-30 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz