Gęś nadziewana
składniki:
- jedna gęś
- czerstwa bułka
- szklanka mleka
- wątróbka gęsia
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 2-3 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżka zielonej pietruszki
- pieprz , sól ,
- cebula
- 1 łyżka majeranku
- zioła prowansalskie
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAzeOnIP19G8ElB3JG7Myioeu3klggdiaHX2-j25B3CV4Glv6ifc_ExTlr-gTflCtrR7LAlCXJrWYGtOhNu5N1yAE3o34vJ3D-zry51vH6nJRujNgkW462RUaCglZdh9XF8s0D19aSko8/s1600/g%25C4%2599%25C5%259B.jpg)
przygotowanie :
- Gęś wypatroszyć , umyć .
- oprószyć solą , pieprzem , majerankiem i ziołami prowansalskimi miminum godzinę przed pieczeniem
- Bułkę namoczyć w mleku i odcinać
- Przygotować Farsz do gęsi: Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Wątróbkę zmielić razem z ugotowaną przestudzoną nie co kasz,
- Dodać do farszu bułkę namoczoną w mleku.
- cebulę pokrojoną w kostkę dodać do farszu z kaszy.Wszystko doprawić sola i pieprzem.
- Nadziać farszem gęś. Zaszyć. Wstawić do naczynia żaroodpornego. . Zapiec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 15 -30 minut , a następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec przez około 2 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę na 160 stopni i piec jeszcze godzinę. W między czasie polewać gęś wytopionym tłuszczem
- Gęś pasuje do ulubionej surówki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz