wtorek, 30 kwietnia 2019

Gęś nadziewana kaszą i wątróbką.

Jest   zdrowa i smaczna choć troszkę bardziej tłusta niż kaczka
Gęś nadziewana
składniki:

  • jedna gęś
  •  czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  •   wątróbka gęsia
  • 2 woreczki kaszy  gryczanej
  • 2-3 łyżki masła
  •  2 jajka
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • pieprz , sól , 
  • cebula 
  • 1 łyżka majeranku 
  • zioła prowansalskie

przygotowanie :

  1. Gęś wypatroszyć , umyć . 
  2. oprószyć solą , pieprzem , majerankiem i ziołami prowansalskimi miminum  godzinę przed pieczeniem
  3. Bułkę namoczyć w mleku i odcinać
  4. Przygotować Farsz do gęsi:  Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Wątróbkę zmielić razem  z ugotowaną przestudzoną nie co kasz,  
  5. Dodać do farszu bułkę  namoczoną w mleku.
  6. cebulę pokrojoną w kostkę dodać do farszu z kaszy.Wszystko doprawić sola i pieprzem. 
  7. Nadziać farszem gęś. Zaszyć. Wstawić do naczynia żaroodpornego. . Zapiec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 15 -30 minut , a następnie zmniejszyć do 180 stopni  i piec przez około 2 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę na 160 stopni i piec jeszcze godzinę.  W między czasie polewać gęś wytopionym tłuszczem
  8. Gęś  pasuje do ulubionej surówki.  Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz