Pączki Marysi
składniki:- 50 dkg mąki
- 6 dkg drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 3 średnie ugotowane ziemniaki !
- 1/3 kostki margaryny lub masła
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania.
przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z łyżką cukru i łyżką mleka i łyżką mąki . Odstawić do wyrośnięcia.
- Pozostałą make przesiać , dodać rozczyn , pozostałą ilość mleka , cukru , żółtka jaj i przetarte przez praskę ugotowane lekko ciepłe ziemniaki.
- Doprawić wszystko solą i dobrze wyrobić ciasto a następnie dodać jeszcze roztopiony letni tłuszcz ( masło.margaryna). Wymieszać .
- Odstawić wyrobione ciasto do wyrośnięcia na kilka minut.(30-40 )
- Po tym czasie zacząć formować pączki i smażyć je na głębokim tłuszczu.
- Należy pilnować aby nie przegrzać tłuszczu.
- Upieczone pączki oddzielić z tłuszczu na sitku i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz