piątek, 26 kwietnia 2019

Pączki Marysi

Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie, że ten przepis jest od jakiej cioci  o tym imieniu.  W końcu wszystko   dzieje się w rodzinie i często w niej zostaje.

Pączki Marysi
składniki:

  •  50 dkg mąki
  • 6 dkg drożdży 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  •  3 średnie ugotowane ziemniaki !
  • 1/3 kostki margaryny lub masła 
  • tłuszcz do smażenia
  •   cukier puder do posypania.

 przygotowanie:

  1. Drożdże  wymieszać z łyżką cukru i łyżką mleka i łyżką mąki . Odstawić  do wyrośnięcia.
  2.  Pozostałą make przesiać , dodać rozczyn , pozostałą ilość mleka , cukru , żółtka jaj i  przetarte przez praskę ugotowane lekko ciepłe ziemniaki. 
  3. Doprawić wszystko solą i dobrze wyrobić  ciasto  a następnie dodać jeszcze roztopiony letni tłuszcz ( masło.margaryna). Wymieszać . 
  4. Odstawić wyrobione ciasto do wyrośnięcia na kilka minut.(30-40 )
  5.  Po tym czasie   zacząć formować pączki i smażyć je na  głębokim tłuszczu.
  6.  Należy pilnować aby  nie przegrzać tłuszczu. 
  7. Upieczone pączki oddzielić z tłuszczu na sitku i oprószyć  cukrem pudrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz