![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcXGpjpZtasOavXFmmQkanw3_3q0X3_3eZbcgLdFLNblLRVMfcs6gDzOvS3sVzAzcBOXE_p9TrLlXUlPNGxL3MNmEas97ORoevslrjAkOagq0xDkJOR7cQ9R5tWaeRJpZpksn-gckQRx8/s320/knedle_ze_sliwkami_01_0.jpg)
Były knedle z truskawkami a co powiecie na knedle ze śliwką? Prawda , że dobre? Które wam lepiej smakują? Napiszcie w komentarzach . Czekam.
Knedle ze śliwką składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- 0,5 kg śliwek węgierek
1. śliwki wypestkować , umyć osuszyć i
podzielić na połówki.
2. Ziemniaki
ugotować w mundurkach ( skórkach), obrać . przestudzić, zetrzeć na tarce.
dodać mąki i mąki ziemniaczanej jajko sól zagnieść ciasto.
3. kroić na
kawałki . Formować kulki które trochę należy z płaszczyć a
następnie włożyć połówkę śliwki i otulić nią w ciasto tak aby zachować
kształt kuli.
4. Gotowe knedle
gotować na wrzącej osolonej wodzie przez 5-7 minut od czasu
wypłynięcia na powierzchnię wody.
5. Podawać ze
śmietaną i cukrem albo cynamonem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz