Zupa gulaszowa:
składniki:- 1/2 kg mięsa wołowego
- 2 łyżki smalcu
- 2 duże cebule
- jedna duża papryka czerwona ,
- jedna żółta
- może być i zielona
- 2-4 pomidory
- ząbek czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka papryka słodka mielona
- kostka rosołowa lub jedna szklanka rosołu
- 2 szklanki wody
- 4-6 ziemniaków
- sól i pierz
- łyżka śmietany
- łyżka mąki
- mały koncentrat pomidorowy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjofIlo32QiX6_a9eIY57Erc8BsFGoNzW-2_dDepO7awCkzMmIuXR6OSQxL_5maGeJ-WxgFnlmfWvQJY1K5D1bEHEa5UbFylp2_N0Nl6_HW87uCrma5uSbyTSvWed0jt5p-u5lmCvicI-0/s200/gulasz.jpg)
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu.Dodać czosnek
- Dodać pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć też ,
- przyprawić : papryką, tymiankiem , pieprzem i poddusić wszystko przez kilka minut.(2-3 minuty)
- Dodać bulion lub kostkę rosołową
- Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory.oraz koncentrat pomidorowy.
- Doprawić solą i pieprzem i gotować godzinę.
- dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. wymieszać wszystko i przykryć. Gotować przez jeszcze 30 minut
- Rozrobić mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu
- przed podaniem posypać natką pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz