poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Zupa gularzowa

Rozgrzewająca. Sycąca .
Zupa gulaszowa:
składniki:
  • 1/2 kg  mięsa wołowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • jedna duża papryka czerwona , 
  • jedna żółta
  • może być i zielona
  • 2-4 pomidory 
  •  ząbek czosnku 
  • 1 łyżka tymianku
  •  1 łyżka papryka słodka  mielona
  •   kostka rosołowa lub  jedna szklanka  rosołu
  •  2 szklanki wody
  •  4-6 ziemniaków
  • sól i pierz 
  •  łyżka śmietany 
  • łyżka mąki
  • mały koncentrat pomidorowy
przygotowanie :
  1.  Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu.Dodać czosnek
  2. Dodać pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć też ,
  3. przyprawić  : papryką, tymiankiem , pieprzem i poddusić wszystko przez kilka minut.(2-3 minuty) 
  4. Dodać bulion lub kostkę rosołową
  5. Dodać  pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory.oraz koncentrat pomidorowy.
  6. Doprawić solą i pieprzem i gotować godzinę.
  7. dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. wymieszać wszystko i przykryć. Gotować przez jeszcze 30 minut
  8.  Rozrobić mąkę ze śmietaną i wlać do  gulaszu 
  9. przed podaniem posypać natką pietruszki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz