Cebula nadziewana mięsem mielonym
składniki ( 4-6 osób )
- 6-8 dużych cebul
- 25 dkg mięsa mielonego.
- sól , pieprz do smaku
- bułka tarta
- 2-3 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki masła
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki mąki.
- 1 łyżka starta skórka z cytryny
- W cebuli wydrążyć środki i sparzyć cebulę we wrzątku.
- Przygotować farsz: mięso mielone doprawić solą i pieprzem i wymieszać z posiekanymi środkami cebuli .Dodać jedno ugotowane jajko, majonez , startą skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, oraz łyżkę bułki tartej .
- Farsz wymieszać i nadziać cebule.
- Faszerowane cebule ułożyć w żaroodpornym naczyniu z odrobiną masła i zapiec aż mięso będzie miękkie. (15-20 minut) w 180 stopniach.
- Zrobić zasmażkę z łyżki mąki i masła ,
- dodać trochę koncentratu pomidorowego i śmietany Tym sosem zalać nadzienie cebuli. na koniec posypać natką pietruszki.
- Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz