wtorek, 30 kwietnia 2019

cebula nadziewana po bułgarsku

Coś smacznego z zagranicy. Nie wiem jakim sposobem znalazł się ten przepis  w zeszycie mamy.
Cebula nadziewana  mięsem mielonym 
składniki ( 4-6 osób )
  • 6-8 dużych cebul 
  • 25 dkg mięsa mielonego. 
  • sól , pieprz do smaku
  • bułka tarta 
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki.
  • 1 łyżka starta skórka z cytryny 
przygotowanie:
  1. W cebuli wydrążyć środki i sparzyć cebulę we wrzątku. 
  2. Przygotować farsz:  mięso mielone doprawić solą i pieprzem i wymieszać  z posiekanymi środkami cebuli .Dodać jedno ugotowane jajko,  majonez , startą skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, oraz łyżkę bułki tartej . 
  3. Farsz wymieszać i nadziać cebule. 
  4. Faszerowane  cebule ułożyć w żaroodpornym naczyniu z odrobiną masła   i zapiec aż mięso będzie miękkie. (15-20 minut) w 180 stopniach.
  5. Zrobić zasmażkę z łyżki mąki i masła , 
  6. dodać trochę koncentratu pomidorowego i śmietany  Tym sosem zalać nadzienie cebuli.  na koniec posypać natką pietruszki. 
  7. Podawać z  ugotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz