śledzie w śmietanie
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgN712aY-Dt2_P259pXy5WAwlxDlC8s4xQofKKzDsmMLveHdRDQWbHWJFgHaKjepRzoTflaRaCufpI2GKqQMxEm7GO8teI5lok-DQGS8SQKM1clhdMuCSuHLSvzsh1CUaeQf2sUbROaq-I/s320/%25C5%259Bledzie+w+%25C5%259Bmietanie+z+ziemniakami.jpg)
- 1/2 kg śledzi ( filety)
- 1-2 jabłka
- 1-2 cebule
- 2-4 ogórki kiszone
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- łyżka chrzanu
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka soku z cytryny
- cukier , pieprz do smaku
Przygotowanie:
- śledzie namoczyć , zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki.
- Skropić nie wielką ilością octu lub sokiem z cytryny
- ułożyć na salaterce
- cebulę pokroić w cieniutkie talarki
- jabłko i ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- Posypać nimi śledzie.
- Dodać śmietanę wymieszaną z łyżką chrzanu i koperkiem
- Doprawić do smaku cukrem i pieprzem
- Całość odstawić do przegryzienia . ( 2-3 godziny )
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami . Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz