poniedziałek, 29 kwietnia 2019

śledzie w śmietanie

Kolejny przepis na smaczną rybkę.  Tym razem w śmietanie . Kto lubi?
 śledzie w śmietanie

składniki:
  • 1/2 kg śledzi ( filety)
  •  1-2 jabłka
  • 1-2 cebule
  • 2-4 ogórki kiszone 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżka chrzanu 
  • łyżka posiekanego koperku 
  • łyżka soku z cytryny 
  •  cukier , pieprz do smaku 

Przygotowanie:

  1. śledzie   namoczyć  , zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki.  
  2. Skropić nie wielką ilością octu lub sokiem z cytryny 
  3. ułożyć na salaterce 
  4. cebulę pokroić  w cieniutkie talarki 
  5. jabłko i ogórki  obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  6.  Posypać nimi śledzie.  
  7. Dodać śmietanę wymieszaną z łyżką chrzanu i koperkiem 
  8. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem 
  9. Całość odstawić do przegryzienia .  ( 2-3 godziny )
  10. Podawać z  tłuczonymi  ziemniakami . Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz