poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Placek z budyniem i brzoskwiniami według przepisu Cioci Ady T.

Bardzo dobre ciasto. Przepis od cioci z Radzynia. Puszyste . Mięciutkie i z brzoskwinką która tak bardzo lubię.
 placek z budyniem i brzoskwiniami
 składniki:


  • 75 dag mąki 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 kostki  tłuszczu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 budynie  
  • 3/4 litra mleka 
  • puszka brzoskwiń w syropie lub  3-4 świeże brzoskwinie pokrojone w kostkę.

przygotowanie:

  1. mąkę , cukier , tłuszcz , jajka proszek do pieczenia . Zagnieść dokładnie .Wyrobić i podzielić na dwie części. 
  2. Pierwszą rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę lub wyłożoną papierem do pieczenia. 
  3. Budyń ugotować w 3/ 4 litra mleka i wyłożyć na ciasto surowe.
  4. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie ( surowe lub z syropu). Wyłożyć je na masę budyniową.
  5. Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na warstwę brzoskwiń  warstwę . przykrywając całe ciasto.
  6. Ciasto piec przez około 50-60 minut  w 180 stopniach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz