niedziela, 28 kwietnia 2019

knedle z truskawkami

Knedle podobnie jak pierogi mogą mieć rozmaite nadzienie . Nigdy  nie wiadomo na co się trafi. W dzieciństwie miałam okazję jeść także knedle owocowe. Głównie to Słowo knedel właśnie z tym mi się kojarzy , że w środku jest owocowe nadzienie.
Knedle ziemniaczane z truskawką 
składniki:


  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • sól 
  • 0,5 kg truskawek .

przygotowanie:\
  1. Truskawki obrać z szypułek , umyć i osuszyć. 
  2.  Ziemniaki ugotować w mundurkach ( skórkach), obrać . przestudzić, zetrzeć na tarce.  dodać mąki i mąki ziemniaczanej  jajko sól zagnieść ciasto. 
  3.  kroić na kawałki . Formować kulki  które trochę  należy z płaszczyć a następnie włożyć truskawkę i otulić nią w ciasto tak aby zachować kształt kuli.
  4. Gotowe knedle  gotować na wrzącej osolonej wodzie   przez 5-7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  5. Podawać ze śmietaną i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz