piątek, 26 kwietnia 2019

Rosół wołowy

 Takiego rosołu to chyba dawno nie jadłam. Nie przypominam sobie żeby mama czy babcia  go robiła, ale widać kiedyś robiła skoro przepis  zachowała.

Ktoś z was jadł?

Rosół wołowy:
składniki:

  •  około 1 kg  mięso wołowe
  • 1 średni por ,
  • 3 korzenie pietruszki 
  • 2  marchewki
  • 1/3 selera   
  •  kilka listków magi lub w płynie 
  • pieprz i sól do smaku.
  • 1-2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie

Przygotowanie:

  1.  Do dużego  garnka wlewamy wodę. 
  2. Mięso opłukane  wkładamy do gotującej się wody. 
  3. Gotujemy mięso na małym ogniu. Zbierając od czasu do czasu szumowinę.
  4.  Dodajemy pokrojone warzywa : por, pietruszkę,  seler , marchewkę. 
  5. Cebulę możemy podpiec  zanim wrzucimy do rosołu.
  6. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. 
  7.  Przyprawić sola pieprzem i maga do smaku ,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz