poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Zupa Nic

Zupa nic. Ciekawa nazwa jakby jakiś żart z pustym talerzem.  Zupa nic a jednak zupa. Serio?  Kto taką jadł. Może znajdzie się ktoś kto lubi zupę  nic
 składniki:
  1 litr mleka
 1 łyżka maki ziemniaczanej
 jeden cukier waniliowy
 1/2 szklanki wody
 sól , cukier do smaku, 
1-2 jajka  
przygotowanie :
  1.  mleko zagotować , dodać cukier waniliowy  do wrzącego mleka 
  2. mąkę rozrobić z wodą  
  3. doprawić do smaku solą i cukrem 
  4.   dodać  żółtko , białko ubić na piane i  dodać łyżeczką  do zupy.  Gdy białko się zetnie około 3 minuty zdejmujemy z ognia. 
  5. białka w formie lekkich pianek wyjmujemy  z mleka
  6. mleko  zaprawiamy 2 żółtkami. Mieszamy. Mleko powinno lekko zgęstnieć.
  7. Wlewamy mleko do białek . Czekamy aż się wystudzi. 
  8. Można dodać ulubione owce np. maliny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz