Jabłka z sosem waniliowym( wersja dla dorosłych )
składniki:
- 1/2 kg jabłek (2-3 jabłka )
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka wina czerwonego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8U_XP77hZxXazk7zvWA0iTB2UUyV9CHF-1RqjkTUveFSqEQ4rDWxMSSlFnVPNUIQQjcJAN685VDU-csBL0XCNw2j6bgE_K2dygZ58OGaeGMRnm6Nr2c_ZV_3RkXwe2o-K7CAsSFj1P74/s320/depositphotos_67612753-stock-photo-glass-of-red-wine-a.jpg)
Przygotowanie:
- jabłka obrać , pokroić w ćwiartki , włożyć do rondelka i zalać czerwonym winem. Gdy jabłka trochę zmiękną przełożyć je do miseczki.
- do śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do jabłek.
Jabłka z sosem waniliowym - wersja dla dzieci ( bez wina)
przygotowanie:
- 1. jabłka obrać, pokroić w ćwiartki włożyć do rondelka i zalać szklanką wody z łyżką cukru. Gdy jabłka zmiękną przełożyć je do miski.około 5 minut.
- 2. Do rondelka wlać szklankę mleka z cukrem, W drugiej rozpuszczamy mąkę, cukier waniliowy i żółtka. mieszamy i dodajemy do rondelka . Gotujemy wszystko razem mieszając około 3-5 minuty .
- Jabłka przekładamy do salaterek. Gdy sos zgęstnieje zalewamy nim jabłka .
- Deser można jeść i na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz