poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Jabłka w sosie waniliowym na dwa sposoby

Kolejny szybki , tani i bardzo pyszny deser .  Dodatkowo  w duch wersjach . Który lepszy oceńcie sami  :)

Jabłka z sosem waniliowym( wersja dla dorosłych )
składniki:

  •  1/2 kg jabłek (2-3 jabłka )
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  •  2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka  wina czerwonego

Przygotowanie:

  1.  jabłka obrać , pokroić w ćwiartki , włożyć do rondelka i zalać  czerwonym winem.  Gdy jabłka trochę zmiękną przełożyć je do miseczki. 
  2. do śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do jabłek. 


Jabłka z sosem waniliowym - wersja dla dzieci ( bez wina)
  • 2-3 jabłka
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka 
  • łyżka  mąki ziemniaczanej
przygotowanie:
  1. 1. jabłka obrać, pokroić w ćwiartki  włożyć do rondelka i zalać   szklanką wody z łyżką cukru. Gdy jabłka zmiękną przełożyć je do miski.około 5 minut.
  2. 2. Do rondelka wlać  szklankę mleka z cukrem, W drugiej rozpuszczamy mąkę, cukier waniliowy i żółtka. mieszamy i dodajemy do rondelka . Gotujemy wszystko razem mieszając około 3-5 minuty  .
  3. Jabłka przekładamy do salaterek.  Gdy sos zgęstnieje  zalewamy nim  jabłka . 
  4. Deser można jeść i na ciepło i na zimno. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz