niedziela, 28 kwietnia 2019

knedle ziemniaczane z mięsem

Jako dziecko bardzo je lubiłam. Zawsze  ciekawiło mnie co będzie w środku :)
Znacie? Lubicie?
 ja lubię.
Knedle ziemniaczane  z mięsem 
składniki:

  • 1 kg i 20 dkg  ziemniaków
  • 1 jajko
  • 35 dkg mąki 
  • 5 dkg  mąki ziemniaczanej 
  • sól 
  • 15 dkg mielonego
  • 10 dkg cebuli 

przygotowanie:

  1. do mielonego  mięsa dodać drobno pokrojoną  i przysmażoną cebulkę.  pieprz i sól . 
  2. połowę ziemniaków ugotować w mundurkach ( skórkach), obrać . przestudzić, zetrzeć na tarce.  dodać mąki i mąki ziemniaczanej  jajko sól zagnieść ciasto. 
  3.  kroić na kawałki . Formować kulki  które trochę  należy z płaszczyć a następnie nadziać mięsem i otulić  ciastem tak aby  farsz nie wyszedł. 
  4. Gotowe knedle  gotować na wrzącej osolonej wodzie   przez 5-7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  5. Podawać z przypieczoną cebulką i drobno pokrojonym w kostkę przyrumienionym boczkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz