Znacie? Lubicie?
ja lubię.
Knedle ziemniaczane z mięsem
składniki:- 1 kg i 20 dkg ziemniaków
- 1 jajko
- 35 dkg mąki
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- sól
- 15 dkg mielonego
- 10 dkg cebuli
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9sYJCkRLKk-QsF4yH19UQz1CesRLw2takll6SyDNXKeCHqeFodCCBktcTxtcyvhcfIDQvt2KYq1y3nqQDBFk3eHBaw4C6q3ja36wK3VvI-ZBiPC1rUbzN59fz-CtGbeDVzwRRzSKkg3o/s320/klendle+ziemniaczane+z+mi%25C4%2599sem.jpg)
przygotowanie:
- do mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną i przysmażoną cebulkę. pieprz i sól .
- połowę ziemniaków ugotować w mundurkach ( skórkach), obrać . przestudzić, zetrzeć na tarce. dodać mąki i mąki ziemniaczanej jajko sól zagnieść ciasto.
- kroić na kawałki . Formować kulki które trochę należy z płaszczyć a następnie nadziać mięsem i otulić ciastem tak aby farsz nie wyszedł.
- Gotowe knedle gotować na wrzącej osolonej wodzie przez 5-7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Podawać z przypieczoną cebulką i drobno pokrojonym w kostkę przyrumienionym boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz