wtorek, 30 kwietnia 2019

Flaczki

Kto je lubi? Ja nie bardzo ale znam takich co lubi , więc podam wam przepis.

Flaczki 
składniki 

  • 1/2 kg kości wołowych 
  • 1 kg flaczków 
  • 20 dkg włoszczyzny 
  • łyżka mąki
  • dwie łyżki tłuszczu
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 
  • pieprz , sól , majeranek
  • cebula 
  • 5 dkg sera.

przygotowanie:

  1.  Flaczki oczyści zalać wodą zagotować , odlać wodę,  dodać drugi raz wodę  zagotować , wylać i zaleć kolejna wodą zagotować. ( zmienić wodę minimum 3 razy)
  2.  kości  gotować z połową włoszczyzny .  dodać flaczki, gotować 2-3 godziny.
  3. wyjąć  włoszczyznę pokroić  , Dodać do zupy, 
  4. Cebulę przyrumienić . Dodać do zupy 
  5. przyprawić do smaku  solą, pieprzem, majeranek. 
  6. Zrobić zasmażkę z mąki, masła . smażymy ją do zbrązowienia. Dodajemy troszkę wody.  Papryki.  Mieszamy  dodać   do  flaczków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz