niedziela, 14 kwietnia 2019

Babka śmietankowa

 Puszysta ,  delikatna , kremowa . Idealnie wpasuje się na każdy świąteczny czy niedzielny stół.
Babka śmietankowa

składniki
  • 2-3 jajka
  • 1 szklanka cukru drobnego
  •  2 szklanki mąki
  •  jedna śmietana w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka margaryny 
  • łyżeczka soli
  • olejek, 
  • cukier puder
  •  rodzynki/ żurawinę  ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Śmietanę ubijamy mikserem na pianę a następnie dodajemy jajka, cukier waniliowy ,cukier.Mieszamy dokładnie.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą . Dodajemy do ubitych składników.
  3. Ciasto przekładamy do  blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Babkę pieczemy  50 minut  w 190 stopniach. 
  5. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem / lukrem/ polewą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz