Babka śmietankowa
składniki
- 2-3 jajka
- 1 szklanka cukru drobnego
- 2 szklanki mąki
- jedna śmietana w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka margaryny
- łyżeczka soli
- olejek,
- cukier puder
- rodzynki/ żurawinę ( opcjonalnie)
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- Śmietanę ubijamy mikserem na pianę a następnie dodajemy jajka, cukier waniliowy ,cukier.Mieszamy dokładnie.
- Mąkę mieszamy z proszkiem i solą . Dodajemy do ubitych składników.
- Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Babkę pieczemy 50 minut w 190 stopniach.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem / lukrem/ polewą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz