wtorek, 30 kwietnia 2019

Wieniec Wiedeński

To pyszna   babka prosta w wykonaniu. Przekładana kremem budyniowym . Idealna na świąteczny stół.

Wieniec wiedeński
Składniki:

  • 30 dkg mąki  pszennej
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 20 dkg cukru 
  • 15 dkg  masła 
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1.  Masło utrzeć z cukrem  i cukrem waniliowym  na puszysta masę.  
  2. Dodawać kolejno po jednym  żółtku . Wymieszać, 
  3. Połączyć mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną  wymieszaną z proszkiem do pieczenia 
     i dodawać naprzemiennie z  mlekiem do utartej  masy z cukru i masła.
  4. Na koniec dodać  ubite na sztywną pianę  białka. Wymieszać delikatnie.  
  5. Wylać na blaszkę  wysmarowaną tłuszczem . 
  6. piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. 180 stopni.
  7. Po upieczeniu i wystudzimy . Dzielimy  babkę na jak najwięcej spodów.  
  8. Przekładamy je kremem budyniowym . Kremem też smarujemy wierz  , lub polać po wierzchu białą czekoladą i posypać kolorowymi wiórkami lub płatkami migdałowymi .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz