niedziela, 28 kwietnia 2019

Kisiel z maślanki

Mój brat powiedziałby fuj. Ja jednak lubię czasami zjeść kisiel. Przyznam się  jest to instant, ale staram się by miał w sobie witaminy i nie miał sztucznych barwników czy aromatów.

W zeszycie mamy jednak  znalazłam ten ciekawy przepis. Ktoś robił taki domowy kisiel?

 Kisiel z maślanki
składniki:
1/2 litra maślanki.
25 dkg cukru
1/8 litra soku  wiśniowego.
3/4 listka żelatyny lub łyżeczka żelatyny w proszku
 przygotowanie:
  1.  ubić maślankę z cukrem 
  2. dodać sok  wiśniowy 
  3. na koniec   rozpuszczoną  żelatyną.  
  4. Dobrze wymieszać i przelać do salaterek . 
  5. odstawić do stężenia.  
Rada: Do kisielu można dodać owoce, albo   rozdzielić je na dwie warstwy jak na fotografii.  
Prawda że  ciekawy smak ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz