niedziela, 28 kwietnia 2019

pasztet z wątróbką

Nie jestem  za pasztetami. Już wspomniałam. Jednak  przepiszę przepis który zachował się w zeszycie mamy. Może komuś się przyda. Może są tu jacyś   zwolennicy domowych pasztetów. 


Pasztet z wątróbki :
składniki:
  • 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 15 dkg  wątróbki gęsiej  
  • 15 dkg  boczku wędzonego lub surowego
  •  20 dkg mięsa  bez kości. 
  • jajko
  • szklanka mleka
  • jedna  czerstwa bułka 
  •  bułka tarta do posypania blaszki.
  • 2-4 cebule 
  • łyżka majeranku(opcjonalnie)
  • łyżka gałki muszkatołowej ( opcjonalnie )
  • sól pieprz do smaku.
przygotowanie:
  1. Boczek kroimy na plasterki i podsmażamy lekko na patelni. wystudzamy.
  2. oczyszczone i umyte wątróbki kroimy drobno i podsmażamy z cebulką . Wystudzamy.
  3. namaczamy bułkę w mleku
  4. przestudzony boczek , wątróbki z cebulą i odciśniętą z mleka bułkę mielimy w maszynce.
  5. Doprawiamy  solą , pieprzem, majerankiem , gałką muszkatołową, 
  6. Wbijamy jajko 
  7. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  8. Podłużną foremkę (keksówka)  wysypujemy  bułką tartą i przekładamy masę . 
  9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz