piątek, 26 kwietnia 2019

Oszczędny bigos

Pierwsze słyszę taką nazwę do takiej potrawy. Zawsze częściej słyszałam ze jak bigos to musi być na bogato. No ale może i taki też oszczędny jest.

oszczędny bigos
składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty z główki.
  • 25 dag tłustego mięsa wieprzowego lub  baraniego!
  • 25 dag kiełbasy 
  • 15 dag pieczarek!
  • cebula
  •  garść suszonych śliwek
  •  łyżka smalcu
  •  szczypta posiekanego koperku.

przygotowanie:

  1.  Kapustę z główki poszatkować i ugotować  oddzielnie w  w małej ilości wody.
  2. Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem tłustego mięsa . 
  3. Gdy będzie miękkie wyjąć je i drobno pokroić i dodać z powrotem  do kapusty kiszonej
  4.   Namoczyć suszone śliwki pozbawione pestek  a następie drobno pokroić i dodać do kapusty kiszonej.
  5. Obrać , pokroić i podsmażyć  pieczarki z cebulą . Dodać do kapusty kiszonej
  6. Pokroić i podsmażyć  ugotowane mięso i kiełbasę. i dodać do kapusty  kiszonej 
  7. Do garnka z kapustą kiszoną, mięsem i warzywami , dodać ugotowaną osobno słodką kapustę. Wymieszać i  gotować   razem wszystko kilka minut.
  8. Bigos przyprawić do smaku solą i pieprzem i  szczyptą posiekanego lub suszonego koperku.. 
  9. Podawać ciepły z  dodatkiem pieczywa.
 Rada: Bigos   najlepiej przygotować na 1-2 dni przed podaniem i każdego dnia   zagotować , wymieszać i odstawić w chłodne miejsce Podczas   kilku  krotne gotowanie bigos  zyskuje   na smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz