oszczędny bigos
składniki:- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty z główki.
- 25 dag tłustego mięsa wieprzowego lub baraniego!
- 25 dag kiełbasy
- 15 dag pieczarek!
- cebula
- garść suszonych śliwek
- łyżka smalcu
- szczypta posiekanego koperku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV3VzaeF9TBL1mXF6062YLFrDois7aVb0llRomlNAj0uQSBNbuFmWJV3w8ZuXRvIS9SB5mIwk2_A_y0XZQsLFEL3Wzb7X01R_i1wHWPedW0rxsF5HhTbtFlIYV1eSG8ZsspaGJUXFPFBA/s320/oszczedny-bigos-wg-megg-244846.jpg)
przygotowanie:
- Kapustę z główki poszatkować i ugotować oddzielnie w w małej ilości wody.
- Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem tłustego mięsa .
- Gdy będzie miękkie wyjąć je i drobno pokroić i dodać z powrotem do kapusty kiszonej
- Namoczyć suszone śliwki pozbawione pestek a następie drobno pokroić i dodać do kapusty kiszonej.
- Obrać , pokroić i podsmażyć pieczarki z cebulą . Dodać do kapusty kiszonej
- Pokroić i podsmażyć ugotowane mięso i kiełbasę. i dodać do kapusty kiszonej
- Do garnka z kapustą kiszoną, mięsem i warzywami , dodać ugotowaną osobno słodką kapustę. Wymieszać i gotować razem wszystko kilka minut.
- Bigos przyprawić do smaku solą i pieprzem i szczyptą posiekanego lub suszonego koperku..
- Podawać ciepły z dodatkiem pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz