piątek, 26 kwietnia 2019

Zapiekanka z ziemniaków i jaj

Mój chłopak często jada zapiekanki domowej roboty. Ciekawe czy taką też jadł? Ten przepis znalazłam  w zeszycie mamy . Nie pamiętam by ją robiła. Pewnie tak tylko pewnie nie za mojej ,, kadencji'' .:)
 zapiekanka z ziemniaków i jaj
składniki
1 kg ziemniaków
10 dkg cebuli
10 dkg margaryny
4 jajka
sól i pieprz do smaku
pół szklanki kwaśnej śmietany
 przygotowanie :

  1.  Ziemniaki ugotowane w mundurkach (skórce) , obrać i pokroić w plastry . 
  2. Jajka ugotować na twardo , obrać i pokroić w plasterki,
  3. Cebulę drobno posiekać i przysmażyć na patelni 
  4. Naczynie do zapiekanki wysmarować margaryną 
  5. Wyłożyć  warstwę ziemniaków , na to warstwę jajek ,cebula, posypać solą i pieprzem  ziemniaki , jajko , cebula  sól i pieprz ( aż do końca składników , a na wierzchu  zostaną ziemniaki)
  6. Polać wszystko śmietaną.
  7. Przykryć  , zapiec w piekarniku . 30 minut w 200 stopniach.
  8. Podawać z surówką  np. z kapusty pekińskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz