zapiekanka z ziemniaków i jaj
składniki1 kg ziemniaków
10 dkg cebuli
10 dkg margaryny
4 jajka
sól i pieprz do smaku
pół szklanki kwaśnej śmietany
przygotowanie :
- Ziemniaki ugotowane w mundurkach (skórce) , obrać i pokroić w plastry .
- Jajka ugotować na twardo , obrać i pokroić w plasterki,
- Cebulę drobno posiekać i przysmażyć na patelni
- Naczynie do zapiekanki wysmarować margaryną
- Wyłożyć warstwę ziemniaków , na to warstwę jajek ,cebula, posypać solą i pieprzem ziemniaki , jajko , cebula sól i pieprz ( aż do końca składników , a na wierzchu zostaną ziemniaki)
- Polać wszystko śmietaną.
- Przykryć , zapiec w piekarniku . 30 minut w 200 stopniach.
- Podawać z surówką np. z kapusty pekińskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz