piątek, 26 kwietnia 2019

Smażona rybka -prosto , szybko , smacznie

Może to głupie , może banalne, że taki zapis znalazł się w zeszycie. Jednak  dobrze, ze jest bo nie każdy może wie jak usmażyć dobrą  rybkę o  chrupiącej skórce.

Smażona rybka
składniki


  •  Ulubiona rybka ( filety) - dorsz, karp , flądra , dorada i inne.
  •  sól i pieprz do smaku
  •  trochę mąki do oproszenia
  • olej do smażenia

przygotowanie:

  1. Rybę oczyścić z łusek itp.  Najlepiej wyfilettować lub kupić gotowe filety .
  2. Opłukać kawałki ryby.  osuszyć na sitku. 
  3. oprószyć z każdej strony sola i pieprzem.
  4. o panierować w mące
  5. smażyć rybkę na  rozgrzanym  oleju z obu stron na złoty kolor  przez około 5-7 minut.  na stronę. 
  6. Rada: Najlepiej  smażyć rybkę w małych kawałkach wtedy   mamy pewność że w środku się upiecze. 
  7. Rada:  Taka rybka  dobra jest   sama w sobie z kromką chleba ( najczęstsza wersja  w moim domu).Jednak  równie dobrze smaku w zestawie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz