Smażona rybka
składniki- Ulubiona rybka ( filety) - dorsz, karp , flądra , dorada i inne.
- sól i pieprz do smaku
- trochę mąki do oproszenia
- olej do smażenia
przygotowanie:
- Rybę oczyścić z łusek itp. Najlepiej wyfilettować lub kupić gotowe filety .
- Opłukać kawałki ryby. osuszyć na sitku.
- oprószyć z każdej strony sola i pieprzem.
- o panierować w mące
- smażyć rybkę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor przez około 5-7 minut. na stronę.
- Rada: Najlepiej smażyć rybkę w małych kawałkach wtedy mamy pewność że w środku się upiecze.
- Rada: Taka rybka dobra jest sama w sobie z kromką chleba ( najczęstsza wersja w moim domu).Jednak równie dobrze smaku w zestawie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz