niedziela, 28 kwietnia 2019

deser z białek

 Coś słodkiego po obiadku. Coś  co pozwala wykorzystać  białka  które pozostały nam po innych kulinarnych poczynaniach.

Deser z białek
składniki:

  • 4 -6 białka
  • 1/2 lub 1 szklanka  cukru ( w zależności jak bardzo słodko lubimy
  • pół szklani wody
  • łyżka kawy
  • 1-2 łyżki  żelatyny

przygotowanie :

  1. Wodę zagotować i zalać nią kawę
  2.  białka ubić z cukrem na sztywną pianę  stawiając miskę nad  parę. 
  3. Do ubitej piany wlać  kawę pozbawioną fusów. 
  4.  rozrobić żelatynę i dodać wystudzoną do białek. 
  5. masę dobrze wymieszać i przełożyć do salaterek.  Można udekorować wafelkami lub  wiórkami czekolady. Za miast kawy można dać sok z cytryny.  
  6. Deser  przyozdobić można  dodatkowo bita śmietana czy gałka lodów i posypać orzechami lub czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz