Sernik na kruchym spodzie
- 2 szklanki mąki
- 1/4 kostki masła
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 10 dkg cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki śmietany kwaśnej
- cukier waniliowy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTSr5kj87PjeQiMluf40xkAXilYdj6zPuQTsJZAgjTBn1W91ekrAyqDlz4bjpeRetQDpPUxXr8oFzUKk8cF9zSkCXi4K67CS226MRWCN7LVhcplyBtiTbFAKyzG43hw10Ly7IbThxkrpU/s320/d561f5b6e95da7a3c2aacf6adccd2f2e3eb3c881.jpeg)
- 1 kg twarogu
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- 1 cytryna
- rodzynki
- Mąkę połączyć z proszkiem , posiekać z masłem
- Dodać jajka utarte z cukrem i cukrem waniliowym ,
- Dodać śmietanę, wyrobić ciasto .
- Rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną blaszkę
- Nakłuć je delikatnie widelcem .
- Włożyć ciasto na 15 minut do piekarnika na 180 stopni.
- Ubić białka z szczyptą soli
- Następnie utrzeć żółtka z cukrem i masłem ,
- Stopniowo dodać ser do żółtek
- Dodać mąkę i rodzynki namoczone w soku z cytryny, sok z cytryny. Wymieszać delikatnie łyżką.
- Następnie dodać ubite białka i wymieszać delikatnie. na jednolitą masę.
- Wyłożyć na podpieczone ciasto.Zapiec całość przez 40-45 minut w 180 stopniach.
- Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową albo lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz