wtorek, 30 kwietnia 2019

makowiec w kruchym cieście

Makowiec to jedno z ulubionych moich ciast. Trzeba tylko później dokładnie myć zęby :) Ale  ten smak rekompensuje mi wszystko.
Makowiec w kruchym cieście:

składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 12 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 proszek do pieczenia
  • 15 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać na  blat  połączyć z proszkiem  do pieczenia , dodać masło i posiekać  aby się połączyło z mąką. 
  2. Dodać jajka utarte z cukrem i cukrem waniliowym 
  3. dodać śmietanę i zagnieść ciasto . 
  4. Podzielić na 2 części. 
  5. Jedną rozwałkować  , przełożyć na  wysmarowana tłuszczem blachę  , wyłożyć na nie  masę makową , przykryć drugą częścią rozwałkowaną ciasta. 
  6. piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut.
  7. Po upieczeniu polukrować. 

Masę makową można kupić gotową lub zrobić samemu.
 Masa makowa domowej roboty :

  • 25 dkg maku 
  • 15 dkg cukru
  • 3 dkg tłuszczu (masło)
  •  olejek migdałowy
  • 2 jajka
  • można dodać rodzynki 

Przygotowanie masy makowej:

  1. Mak sparzyć wrzątkiem . Zmielić  trzykrotnie przez maszynkę .
  2. Dodać cukier , masło , dodać  po jednym żółtku  dodać olejek migdałowy. 
  3. Dodać sparzone  rodzynki. Na koniec ubite na sztywno białka .Wymieszać  delikatnie. 
  4. Przygotowaną masę makową wyłożyć na ciasto. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz