Makowiec w kruchym cieście:
- 1/2 kg mąki
- 12 dkg masła
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 proszek do pieczenia
- 15 dkg cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
przygotowanie:
- Mąkę wsypać na blat połączyć z proszkiem do pieczenia , dodać masło i posiekać aby się połączyło z mąką.
- Dodać jajka utarte z cukrem i cukrem waniliowym
- dodać śmietanę i zagnieść ciasto .
- Podzielić na 2 części.
- Jedną rozwałkować , przełożyć na wysmarowana tłuszczem blachę , wyłożyć na nie masę makową , przykryć drugą częścią rozwałkowaną ciasta.
- piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut.
- Po upieczeniu polukrować.
Masę makową można kupić gotową lub zrobić samemu.
Masa makowa domowej roboty :
- 25 dkg maku
- 15 dkg cukru
- 3 dkg tłuszczu (masło)
- olejek migdałowy
- 2 jajka
- można dodać rodzynki
Przygotowanie masy makowej:
- Mak sparzyć wrzątkiem . Zmielić trzykrotnie przez maszynkę .
- Dodać cukier , masło , dodać po jednym żółtku dodać olejek migdałowy.
- Dodać sparzone rodzynki. Na koniec ubite na sztywno białka .Wymieszać delikatnie.
- Przygotowaną masę makową wyłożyć na ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz