wtorek, 30 kwietnia 2019

szarlotka z jabłek

Dużo tych szarlotek w tym zeszycie sama nie wiem czy przepisywać kolejne  przepisy, czy sobie darować.
szarlotka z jabłek 
składniki:

  • 1/2 kg mąki 
  • 12 dkg masła lub margaryny
  • 15 dkg cukru
  • 4 żółtka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1/2 kg jabłek 
  • 2-3 łyżki cynamonu

przygotowanie:

  1. Mąkę  połączyć z proszkiem do pieczenia 
  2. Żółtka utrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym  na pulchną masę i dodać do mąki
  3.  Dodać śmietanę  i zagnieć ciasto . Wygnieść dokładnie. Podzielić na 2 części. 
  4. Pierwszą część  rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia 
  5. Jabłka obrać zetrzeć na tarce  , osłodzić cukrem do smaku , 
  6. Posypać cynamonem , 
  7. odcinać  z soku , 
  8. Jabłka z cynamonem i cukrem wyłożyć na ciasto.
  9. Przykryć drugą częścią ciasta rozwałkowana i wstawić do pieca na 30-40 minut w 180 stopni


Gdy ciasto się upiecze można polać przygotowanym lukrem :

Lukier składniki:

  • 25 dkg cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 olejek cytrynowy lub trochę  soku z połówki  cytryny

przygotowanie:

  1. wysypać cukier do miski  dodać białka i utrzeć na poszytą masę 
  2. dodać trochę olejku cytrynowego lub soku z cytryny. 
  3. Wymieszać. 
  4. Gotową  glazurą można polać upieczone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz