szarlotka z jabłek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqYFrNGHUd-m4QjnPgwaodSjGMM2dDbM6qzKXNIXkd8xWytmWpSLyAKJWh3Ou-hsGGAmzVElWset2Af0LkswafXyIDkZfDUex3waVfQteZs7KyPI1hOjB9GEtAVSRhSiJH8oMQkFUDyNE/s320/szarlotka_jablecznik_przepis_2014-08.jpg)
- 1/2 kg mąki
- 12 dkg masła lub margaryny
- 15 dkg cukru
- 4 żółtka
- 1 proszek do pieczenia
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 kg jabłek
- 2-3 łyżki cynamonu
przygotowanie:
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę i dodać do mąki
- Dodać śmietanę i zagnieć ciasto . Wygnieść dokładnie. Podzielić na 2 części.
- Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia
- Jabłka obrać zetrzeć na tarce , osłodzić cukrem do smaku ,
- Posypać cynamonem ,
- odcinać z soku ,
- Jabłka z cynamonem i cukrem wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą częścią ciasta rozwałkowana i wstawić do pieca na 30-40 minut w 180 stopni
Gdy ciasto się upiecze można polać przygotowanym lukrem :
Lukier składniki:
- 25 dkg cukru pudru
- 2 białka
- 1 olejek cytrynowy lub trochę soku z połówki cytryny
przygotowanie:
- wysypać cukier do miski dodać białka i utrzeć na poszytą masę
- dodać trochę olejku cytrynowego lub soku z cytryny.
- Wymieszać.
- Gotową glazurą można polać upieczone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz