sobota, 27 kwietnia 2019

makaron z twarogiem

Mówi się na to danie  obiad  biednego studenta. :) Nie wiem dlaczego. Może dlatego że jest tanie.
 Mi  kiedyś jakoś ono nie smakowało, ale z czasem się do niego przekonałam. Może i wam zasmakuje. Spróbujcie

 Makaron z twarogiem.

składniki:( 4-5 osób )

  • 1/2 kg  makaronu. (świderki , rurki , muszelki lub inne)
  •  25 dag  twarogu 
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany  (opcjonalnie)
  •  sól , pieprz , cukier

Przygotowanie :

  1.  Makaron ugotować  we wrzącej osolonej wodzie.  
  2.  Twaróg pokruszyć na drobno   dodać troszkę cukru można dodać  troszkę śmietany .
  3. Można jeść go na dwa sposoby.
1 sposób :   nałożyć porcję  makaronu i pokruszyć na niego  twaróg.

2.   do żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem naczynia włożyć  makaron ,  warstw twarogu , znowu makaronu  twarogu, posypać cukrem, zalać śmietaną. i zapiec. w piekarniku.  200 stopni około 20-30 minut.
Rada: u nas najlepiej sprawdza się sposób 1. Szybki i smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz