piątek, 26 kwietnia 2019

Mielone kotlety

Mielone kotlety pasują do wszystkiego. Do ziemniaków, do ryżu , do kaszy czy zup :)
 Są mielone z ryby ,kurczaka indyka , mięsa wieprzowego czy wieprzowo -wołowego., czy innych mięs. Nie ważne z czego i z czym. Ważne by smakował.
Mielony  klasyczny  wieprzowo- wołowy
składniki :

  •  500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego.
  • cebula  
  • 2-4 łyżki bułki tartej 
  • lub jedna czerstwa bułka   rozmoczona w wodzie lub mleku i wyciśnięta 
  • jedno jajko
  • sól i pieprz do smaku.

przygotowanie. 

  1.   Mięso przełożyć do miski. 
  2. Wbić jajko 
  3. Dodać bułkę tartą  lub bułkę wyciśniętą
  4.  dodać drobno pokrojoną cebulkę
  5. Doprawić sola i pieprzem
  6. Wymieszać wszystko.
  7. Uformować kotleciki. 
  8. Smażyć na gorącym oleju lub smalcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz