Pamiętam ze kiedyś na szkolną wigilię brat miał je przynieść. Szybko znikły.
Paszteciki:
składniki:
przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia.(10-15 minut)
- mąkę wsypać na blat , dodać soli , śmietanę rozczyn drożdżowy i wygnieć dobrze ciasto.
- Odstawić do wyrośnięcia. (15-30 minut)
- Rozwałkować na cienki placek i podzielić na małe prostokąciki .
- Do każdego prostokącika włożyć troszkę pasztetu lub farszu z kapusty ,grzybów i cebulki(jak na pierogi). Zawinąć w rulonik tak aby farsz nie wypadł.
- Gotowe paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem.
- piec w piekarniku około 20-25 minut w w 180 stopniach.
- Podawać z barszczem czerwonym. lub inną zupą bez mięsną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz