niedziela, 28 kwietnia 2019

paszteciki

Kto je  jadł na wigilię? Kto je lubi?

Pamiętam ze kiedyś  na szkolną wigilię  brat miał je przynieść. Szybko znikły.

Paszteciki:
składniki:
  • 2 jajka 
  • łyżka cukru
  • 20 g drożdży
  •  pół szklanki mleka 
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.
  • sól
przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, łyżką mąki  i odstawić do wyrośnięcia.(10-15 minut)
  2. mąkę wsypać na blat , dodać soli , śmietanę rozczyn drożdżowy  i wygnieć dobrze ciasto.  
  3. Odstawić do wyrośnięcia. (15-30 minut)
  4. Rozwałkować na cienki placek i podzielić na małe prostokąciki . 
  5. Do każdego prostokącika  włożyć   troszkę pasztetu  lub  farszu z kapusty ,grzybów i cebulki(jak na pierogi). Zawinąć w rulonik tak aby farsz nie wypadł.  
  6. Gotowe paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem. 
  7.  piec w piekarniku około 20-25 minut w w 180 stopniach.
  8. Podawać z barszczem czerwonym. lub inną   zupą bez mięsną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz