Pierniki
składniki:- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 2-4 jajka
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Cukier zrumienić na patelni(karmel)
- Mód rozpuścić w wodzie, zagotować , wystudzić.
- mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika
- mało utrzeć z żółtkami z łyżką cukru, do utartej masy dodać mąkę z przyprawami na przemian z karmelem (cukrem z patelni) Ucierać aż do połączenia składników.
- białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i dodać do ciasta Delikatnie wymieszać.
- wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę . Piec w nagrzanym piekarniku 180 przez 30 -40 minut .
- Po przestudzeniu można przełożyć kremem np. migdałowym i polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz