wtorek, 16 kwietnia 2019

przecier pomidorowy

Ulubiony mojej mamy. Swoją drogą ciekawe czemu ona tak go lubi. nie raz widziałam jak jadła z nim kanapki. Próbowałam. Nie  daje rady zjeść, ale taki przecier dobry jest do sosów , zup  więc sobie go zapiszę , a wy?
Przecier  z pomidorów :
składniki:

  •  1 i 1/2 kg pomidorów 
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 główki czosnku  serio?
  • 1 i 1/2 szklanka oleju
  • pieprz i sól do smaku.

przygotowanie:

  1.  pomidory  , paprykę , jabłka  przemielić  przez maszynkę lub zblędować i gotować 45 minut. 
  2. uwaga: pomidory i paprykę lepiej obrać ze skórki !
  3. czosnek przecisnąć przez praskę  i dodać do oleju  
  4. olej z czosnkiem dodać do gotujących się pomidorów i papryki . Wymieszać 
  5. doprawić solą i pieprzem , cukrem. Wymieszać.i gotować około 15 minut.
  6. po upływie 45 minut. Gorący przecier przełożyć do wyparzonych słoiczków . Wytrzyma miesiąc bez pasteryzowana .
  7.  przecier można za pasteryzować wtedy wytrzyma dłużej.około roku.(pasteryzować około 15-20 minut)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz