Sernik Wiedeński
składniki :
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkjOwqG39hyphenhyphenWvdvkKYsRDXwHjXrezp6IvVr0gjyJvy_Lbl-VDeIiPLg92ZDzoxuPVE-JNCv0y6FO4vhbu7nj8C1z1ivk8lPeUK39QdN_pGXD8wOFaqQUL9W6aB9ctxm0RHUmxrBg4AGL8/s320/sernik-wiedenski-1.jpg)
- 1 kg twarogu
- 40 dkg cukru ( szklanka)
- 20 dkg masła (4 łyżeczki )
- 6-8 jajek
- 10 dkg mąki ziemniaczanej (2 łyżki )
- 15 dkg kaszy manny(około 3 łyżki)
- 5 dkg rodzynek (łyżka)
- skórka z cytryny
- cukier puder- do posypania
- bułka tarta i troszkę masła do wysmarowania tortownicy.
Przygotowanie:
- Twaróg zmielić na maszynce (minimum trzykrotnie)
- Masło utrzeć z cukrem, dodać po łyżce twarogu i po jednym żółtku. Cały czas ucieramy aż składniki się połącza.
- Dodać skórkę z cytryny , rodzynki mąkę ziemniaczaną,
- Na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać.
- Piec około godziny w temperaturze 180 stopni termoobieg.
- Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz