wtorek, 30 kwietnia 2019

Sernik Wiedeński

Zabawne , że parę dni temu natrafiłam na podobny przepis w internecie na jednym z forów  a dziś przepisując mamy zeszyt znalazłam to samo ciasto.
Sernik Wiedeński
składniki :

  • 1 kg twarogu 
  • 40 dkg cukru ( szklanka)
  • 20 dkg masła (4 łyżeczki )
  • 6-8 jajek
  •  10 dkg mąki ziemniaczanej (2 łyżki )
  • 15 dkg kaszy manny(około 3 łyżki)
  • 5 dkg rodzynek (łyżka)
  • skórka z cytryny
  • cukier puder- do posypania 
  • bułka tarta i troszkę masła do wysmarowania tortownicy.

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmielić na maszynce (minimum trzykrotnie)
  2. Masło utrzeć z cukrem, dodać po łyżce twarogu i po jednym żółtku.  Cały czas ucieramy aż składniki się połącza. 
  3. Dodać skórkę z cytryny , rodzynki mąkę ziemniaczaną,  
  4. Na końcu ubitą  pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać.
  5. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni termoobieg.
  6. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia. 
  7. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz