poniedziałek, 29 kwietnia 2019

barszcz zabielany

Barszcz zabielany czyli troszkę inna wersja barszczu czerwonego. 
 barszcz  zabielany:
składniki (na 3-4 osoby)
2,5 litra wody
1/2 kg buraków
 20 dkg włoszczyzny
 5 dkg tłuszczu. 
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
sól , cukier , ocet do smaku
Przygotowanie:
  1.  Do wrzącej wody dodać włoszczyznę w całości , tłuszcz , Ugotować wywar. 
  2. Warzywa wyjąć gdy będą miękkie . 
  3. Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę buraczki. 
  4. dodać łyżkę octu 
  5. Gdy buraki będą miękkie dodać śmietanę i doprawić do smaku solą , cukrem . 
  6. Podawać  z pasztecikami  lub tuczonymi ziemniakami . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz