czwartek, 25 kwietnia 2019

Pieczona ryba

Bardzo mało jemy ryb , a szkoda. Są bardzo smaczne i zdrowe. Zawierają dużo  cennych tłuszczów i potrzebnych aminokwasów.

Staram się je jeść  częściej niż raz w roku , wiem to zbyt rzadko. Zwłaszcza przy niedoborze selenu .
A wy jak często jadacie ryby? 
Pieczona ryba:
składniki ( na jakieś 1-2 osoby)
  •  60 dkg  filetów  z ryby morskiej ( dorsz, łosoś, makrela,  miecznik)
  • )2-3 łyżki oleju
  • sól pieprz , 
  • cebula 
  • pieczarki 
  • 2-3 dag masła. 
przygotowanie:
  1. Filety  przyprawić solą i pieprzem 
  2. opruszczyć z obu stron mąką 
  3. Oproszone filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu. 
  4. pokroić cebulę i posypać na  rybę.  
  5. obrać i pokroić pieczarki i dodać do  ryby. 
  6. Można  dodać również pokrojone ziemniaki  i upiec je razem z rybą jako pełne danie obiadowe.
  7. Wszystko stopić olejem  .  
  8. wstawić do piekarnika na około 25 minut. 
  9. Pod koniec pieczenia na każdy  kawałek ryby  położyć odrobinę masła.
  10. Rybka dobrze czuje się w towarzyskie  surówki z czerwonej kapusty .
Brzmi smacznie :) spróbujcie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz