Wyszła bardzo dobra. Wszyscy chwalili a do moich urodzin ostała się jedna buteleczka :)
Myślę, że kiedyś jeszcze ją zrobimy.
Dobra na przeziębienie i grypę.
Nalewka z porzeczki czarnej
1-2 kg porzeczek czarnych
litr lub dwa spirytusu lub wódki( zależy ile mamy owoców)
1-2 kg cukru ( zależy jak bardzo ma być słodka)
Przygotowanie:
1. Porzeczki obrać , umyć wsypać do dużego słoika lub garnka.
2. zasypać cukrem i zalewamy alkoholem i zostawiamy na miesiąc w ciemnym miejscu pod przykryciem.
3. Po miesiącu odlewamy owoce od reszty i wlewamy do butelek
4. dosładzamy jeśli trzeba
5. nalewkę odstawiamy w butelkach jeszcze na jakieś 3 tygodnie .
Rada: Owoce z nalewki można zamrozić i dodać do ciasta lub jakiegoś deseru. Ale nie dla dzieci!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz