wtorek, 16 kwietnia 2019

nalewka z porzeczki czarnej

Przyznać się muszę. Pewnego  lata było u nas  dużo tego dobra i namówiłam rodziców na nalewkę porzeczkową.
Wyszła  bardzo dobra. Wszyscy chwalili a do moich urodzin ostała się jedna  buteleczka :)
Myślę, że  kiedyś jeszcze ją zrobimy.
Dobra na przeziębienie i grypę.
Nalewka z porzeczki czarnej

składniki ( na około 6-9 buteleczek )

1-2 kg porzeczek czarnych
litr lub dwa  spirytusu lub wódki( zależy  ile mamy owoców)
1-2 kg cukru ( zależy jak bardzo ma być słodka)
Przygotowanie:
1. Porzeczki obrać  , umyć wsypać do   dużego słoika lub  garnka.
2. zasypać cukrem  i zalewamy alkoholem i zostawiamy na miesiąc w ciemnym miejscu pod przykryciem.
3. Po miesiącu odlewamy owoce od  reszty i wlewamy do butelek
4. dosładzamy jeśli   trzeba
5. nalewkę odstawiamy w butelkach jeszcze na jakieś 3 tygodnie .
Rada:  Owoce z   nalewki  można zamrozić i dodać do  ciasta lub jakiegoś deseru. Ale nie dla dzieci!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz