poniedziałek, 15 kwietnia 2019

chrusty bardziej chrupkie

 O to przepis na chrusty bardziej chrupkie. Czasami robione przez moją mamę. Te wcześniejsze   były bardziej oponowe. Miękkie.  Te są bardziej chrupkie.
chrusty
 składniki 

  • 2 szklanki mąki 
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  •   pół łyżeczki cukru
  •  pół łyżeczki soli 
  • mała śmietana

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodać sól , cukier, żółtka.  spirytus oraz  oraz wymieszaną śmietanę 
  2. ciasto powinno być gęste.  (jaka na pierogi  )
  3. Dokładnie wyrobić i rozwałkować  jak najcieniej .
  4. następnie ostrym nożem pokroić w prostokąty a na każdym z nich na środku zrobić  dziurkę i przeciągnąć przez nią jeden (dłuższy koniec)  .
  5. Takie Faworki / chrusty  piec na głębokim tłuszczu .
  6. przed podaniem osuszyć z nadmiaru tłuszczu.
  7. posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz