chrusty
składniki - 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- mała śmietana
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjk2a6Ip0OsE0MDgPPyCErO0FtcvjVusreUvNUmX93A4SGpVoV268sp8WoOdsoU72aeOlOnxpJMKIl8nBstKRiNaCSm9lgrM5lC_CROmG3FkLnbv0tWVFMbhoaPAMhphBXQULQC4fl3BM/s1600/chrusty+bardziej+chrupkie.jpg)
Przygotowanie:
- Do mąki dodać sól , cukier, żółtka. spirytus oraz oraz wymieszaną śmietanę
- ciasto powinno być gęste. (jaka na pierogi )
- Dokładnie wyrobić i rozwałkować jak najcieniej .
- następnie ostrym nożem pokroić w prostokąty a na każdym z nich na środku zrobić dziurkę i przeciągnąć przez nią jeden (dłuższy koniec) .
- Takie Faworki / chrusty piec na głębokim tłuszczu .
- przed podaniem osuszyć z nadmiaru tłuszczu.
- posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz