poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Napoleonka bez pieczenia

 Ciekawe czy jadł ją  Napoleon :) . Z skąd ta nazwa, kto wie?
Szybkie i  smaczne ciasto.  Dobre dla nieoczekiwanych gości. Schłodzone w lodówce  jest idealne na deser w upalne dni.  Mięciutkie  ciasto z przyjemną waniliową nutą.

Napoleonka . 
składniki:

  • 5 szklanek mleka
  •   jeden budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  •  szklanka cukru
  • szklanka mąki
  •  kostka masła lub margaryny
  •  cukier waniliowy
  • 2 paczki dużych krakersów( bez soli) lub herbatników.
  • cukier puder - do posypania

Przygotowanie:

  1.   Cztery szklanki mleko zagotować  z cukrem i cukrem waniliowym i masłem .
  2. Pozostałą jedna szklankę mleka zimnego wymieszać z budyniem , mąką i żółtkami i wlać do gotującego się mleka z cukrem i masłem 
  3. Wszystko mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
  4. Połowę krakersów lub herbatników wyłożyć na blaszkę. wyłożoną papierem do pieczenia.
  5.  Na krakersy wyłożyć przestudzony  krem  i przykryć drugą warstwą krakersów.
    Całość wstawić do lodówki  (2-3 godzinki) 
  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz