Szybkie i smaczne ciasto. Dobre dla nieoczekiwanych gości. Schłodzone w lodówce jest idealne na deser w upalne dni. Mięciutkie ciasto z przyjemną waniliową nutą.
Napoleonka .
składniki:- 5 szklanek mleka
- jeden budyń śmietankowy
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- kostka masła lub margaryny
- cukier waniliowy
- 2 paczki dużych krakersów( bez soli) lub herbatników.
- cukier puder - do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqPLdvC-AMV6cRwzpgebOmvgZr4aAsqc5f0IstZA5QrqlNMYcXZyoy0fl0BMDrAGHWosolfUPqAehuOzDBoyRSNKjW-F0Lj_MZj5szDCnccy9ZZdJYijMe9gubvLS5U54kv3gX-GpV04c/s1600/napoleonka+bez+pieca.jpg)
Przygotowanie:
- Cztery szklanki mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i masłem .
- Pozostałą jedna szklankę mleka zimnego wymieszać z budyniem , mąką i żółtkami i wlać do gotującego się mleka z cukrem i masłem
- Wszystko mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
- Połowę krakersów lub herbatników wyłożyć na blaszkę. wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na krakersy wyłożyć przestudzony krem i przykryć drugą warstwą krakersów.
Całość wstawić do lodówki (2-3 godzinki) - Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz