Podobnie jak mielony może być z mięsa wieprzowego, piersi kurczaka czy indyka. Każdy z nich ma swój urok i charakterystyczny smak którego nie da się zastąpić.
Jednak podam wam przepis na najczęściej robiony schabowy w mojej kuchni a jest nim :
Schabowy wieprzowy:
składniki:
przygotowanie:
- Płaty schabu dobrze rozpić tłuczkiem do mięsa. Na desce nie za mocno uderzając w każdy kawałek po kilka razy z obu stron.
- Rozbite płaty oprószyć solą i pieprzem.
- jajko rozmącić z odrobiną mleka
- do mleka można wkroić drobno posiekany ząbek czosnku ( ale nie koniecznie)
- na osobnym talerzyku wysypać trochę bułki tartej do obtoczenia
- każdy płat schabu wymoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć z obu stron bułką tarta.
- smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz