piątek, 26 kwietnia 2019

kotlet schabowy

Również może być  idealnym dodatkiem  do wielu obiadów. Tradycyjnie podawany z ziemniakami i mizerią dobrze czuje się także  w towarzystwie kasz czy innych surówek.  Wszystko zależy od gustu i smaku kucharza.:)
 Podobnie jak mielony może być   z mięsa wieprzowego, piersi kurczaka czy indyka. Każdy z nich ma swój urok i  charakterystyczny smak którego nie da się zastąpić. 
Jednak podam wam przepis na  najczęściej  robiony schabowy w mojej kuchni  a jest nim :
Schabowy wieprzowy:
 składniki:
  •  4-5 płatów  schabu wieprzowego ( zależy ile chcemy zrobić kotletów) 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 jajka.
  • trochę mleka 1 -3 łyżki 
  • trochę bułki tartej 4-6 łyżek 
  • ząbek czosnku
przygotowanie:
  1. Płaty schabu dobrze rozpić tłuczkiem do mięsa. Na desce nie za mocno uderzając  w każdy kawałek po kilka razy z obu stron.
  2.  Rozbite płaty oprószyć solą i pieprzem.
  3.  jajko rozmącić z odrobiną mleka 
  4. do mleka można   wkroić drobno posiekany ząbek czosnku ( ale nie koniecznie)
  5.   na osobnym talerzyku  wysypać trochę bułki tartej do obtoczenia
  6. każdy płat schabu wymoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć z obu stron bułką tarta.
  7. smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz