poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Bigos z kiszonej kapusty

 Troszkę kwaśny ale dobry . Czasami  warto zjeść   dla zdrowego brzuszka coś kiszonego.

Bigos z kiszonej kapusty
składniki ( na 4-5 osób)

  •  1 kg kapusty kiszonej
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 15 dkg słoniny
  • 1 łyżka smalcu
  • 30 dkg  kiełbasy żywieckiej
  • 15 dkg cebuli
  •  1/2 łyżki  pasty pomidorowej 
  • sól , cukier , pieprz

 przygotowanie:

  1. kapustę zalać gorącą wodą   dodać smalcu , 
  2.  słoninę i drobno pokrojony boczek podsmażyć na patelni  .
  3. kiełbasę też drobno skroić i podsmażyć razem z boczkiem.
  4. cebulkę posiekać drobno i poddusić z kiełbasą.  Wszystko dodać do gotującej się kiszonej kapusty . 
  5.  Pod koniec gotowania dodać pasty pomidorowej i doprawić do smaku  : solą , pieprzem  odrobiną cukru .
  6. Podawać z    tłuczonymi ziemniakami lub  kromką chleba .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz