poniedziałek, 29 kwietnia 2019

śledzie marynowane

Śledzik kojarzy mi się ze świętami. Już to chyba mówiłam. Dobrze jednak od czasu do czasu zjeść śledzika częściej niż na Wigilię. śledzik  to rybka bardzo zdrowa. Choć czasem potrafi być trochę za słona. Lecz mimo to dobrze ją zjeść. No cóż najwyżej w wodzie wymoczyć śledzik zasłony może się :)
śledzie marynowane:
składniki:
  • 1 kg  śledzi ( filety )
  • 1  szklanka  oleju
  •  1 łyżka musztardy. (opcjonalnie)
  • 1 cebula 
  •  5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 mała  marchewki. 
Przygotowanie:
  1. śledzie jeśli za słone wymoczyć  chwilę w wodzie, lub wypłukać pod bieżąca wodą 
  2. śledzie  zamarynować dzień przed podaniem 
  3. cebulę pokroić w talarki 
  4. marchewkę pokroić karbowanym nożem lub tez w talarki.
  5. cebulę i marchewkę poddusić na półmiękko.
  6. śledzie   ułożyć najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki  w słoiku  zalać ciepłą wodą z octem i zielem angielskim  , pieprzem . 
  7. Dodać marchewkę , cebulę , łyżeczkę musztardy  .  
  8. Na  wierzch  można położyć oliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz