wtorek, 30 kwietnia 2019

Rogaliki półfrancuskie

 No cóż . Rogaliki też mogą być półfrancuskie.
Rogaliki półfrancuskie:
składniki:

  • 5 szklanki mąki
  • 6 dkg drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 15 dkg cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier  waniliowy
  • 8 dkg tłuszczu
  • 20 dkg marmolady 
  • sól

przygotowanie:

  1. połowę  mąki wsypać do naczynia , zrobić dołek  wlać szklankę letniego mleka, wymieszać dobrze
  2. Drożdże rozpuścić w pozostałym mleku z cukrem.  odstawić   (10-15 minut)
  3. dodać do  wyrabianego ciasta dodać  łyżkę cukru,  połączyć z mąką  
  4. jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , tłuszcz roztopić  
  5. Dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki .  
  6. Dobrze wymieszać , wyrobić , odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia
  7. Rozwałkować na placek o grubości 1 cm.   podzielić na trójkąty .
  8. W każdy trójkąt nałożyć marmoladę. zawinąć od szerszego brzegu w stronę wierzchołka.
  9. Gotowe rogaliki  posmarować rozmąconym jajkiem , posypać  cukrem. 
  10. Piec w piekarniku około 15-20 w 180 stopniach.
  11.  Rogaliki zamiast cukrem po upieczeniu można również posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz