Rogaliki półfrancuskie:
składniki:
- 5 szklanki mąki
- 6 dkg drożdży
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 15 dkg cukru
- 1/2 litra mleka
- 1 cukier waniliowy
- 8 dkg tłuszczu
- 20 dkg marmolady
- sól
przygotowanie:
- połowę mąki wsypać do naczynia , zrobić dołek wlać szklankę letniego mleka, wymieszać dobrze
- Drożdże rozpuścić w pozostałym mleku z cukrem. odstawić (10-15 minut)
- dodać do wyrabianego ciasta dodać łyżkę cukru, połączyć z mąką
- jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , tłuszcz roztopić
- Dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki .
- Dobrze wymieszać , wyrobić , odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia
- Rozwałkować na placek o grubości 1 cm. podzielić na trójkąty .
- W każdy trójkąt nałożyć marmoladę. zawinąć od szerszego brzegu w stronę wierzchołka.
- Gotowe rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem , posypać cukrem.
- Piec w piekarniku około 15-20 w 180 stopniach.
- Rogaliki zamiast cukrem po upieczeniu można również posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz