pieczeń rzymska
składniki:- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg wieprzowiny
- 1 jajko surowe
- jedna cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka tłuszczu do natłuszczenia formy
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- łyżka majeranek
- łyżka musztardy
- łyżka chrzanu
- pieprz i sól
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTAOzUbdfXKC6urHsiO19Klg-Hj3TJc0m9hi73_eKdW84dWS-wEitCRTfF2SZWteUIfNTi9l-ENm1YmVb47oo_ZRH4njKfUmWStLE-QMBy5IGFAaDn_yba_iiJJFpT9H76HuBQSSe1Lg8/s320/piecze%25C5%2584+z+jajkiem.jpg)
Przygotowanie:
- Ugotować 4 jajka na twardo obrać ze skorupek .
- Zmielić mięso wieprzowe i wołowe .
- cebulę pokroić drobno i podpiec na patelni z ząbkiem czosnku.
- dodać jajko , bułkę tartą , sól , pieprz , majeranek, chrzan, musztardy.
- Wszystko dobrze wymieszać .
- Wysmarować formę wyłożyć połowę masy włożyć 4 jajka. ugotowane i przykryć drugą połową masy. Zapiec w piekarniku .
- W temperaturze 180 stopni około 40-50 minut.
Rada: Zamiast mięsa wołowego czy wieprzowego można dać zmieloną pierś kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz