niedziela, 28 kwietnia 2019

pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska . Ciekawe z skąd ta nazwa? Wiecie. mhm. To  pyszna pieczeń z jajkiem w środku. Często przyrządzana i jadana w okresie Wielkanocnym.  Jadacie ją w domach?  Ja nie kojarzę. ale znalazłam przepis w zeszycie mamy a żeby było śmieszniej parę dni temu natrafiłam na podobny  w necie tylko pod inna nazwą i zainteresowana  chciałam go wypróbować. :) hi.

pieczeń rzymska 
składniki:

  • 1/2 kg wołowiny 
  • 1/2 kg wieprzowiny 
  • 1 jajko surowe 
  • jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżka tłuszczu  do natłuszczenia formy 
  •  2-3 łyżki bułki tartej 
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • łyżka majeranek 
  • łyżka musztardy 
  • łyżka chrzanu
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Ugotować 4 jajka na twardo obrać ze skorupek .
  2.  Zmielić mięso  wieprzowe i wołowe . 
  3.  cebulę pokroić drobno i  podpiec na patelni z ząbkiem czosnku.
  4. dodać  jajko , bułkę tartą , sól , pieprz , majeranek, chrzan, musztardy.  
  5. Wszystko dobrze wymieszać . 
  6. Wysmarować formę wyłożyć  połowę masy  włożyć 4 jajka. ugotowane i przykryć drugą połową masy. Zapiec w piekarniku .   
  7. W temperaturze 180 stopni  około 40-50 minut.

Rada: Zamiast mięsa wołowego czy  wieprzowego można dać  zmieloną pierś kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz