poniedziałek, 29 kwietnia 2019

sos potrawkowy

Jak sama nazwa wskazuje  sos do potrawy :) Esencjonalny i gęsty.  Kto lubi sosy temu na pewno zasmakuje.
sos potrawkowy 
składniki :
 1/4 litra wody 
1/4 litra rosołu z kury  lub drobiowo- wołowego
1-2 łyżeczki   masła 
1-2 łyżeczki mąki 
1 łyżeczka cytryny lub ocet 
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany  kwaśnej
kilka rodzynek 
 pęczek zielonej pietruszki 
sól i cukier do smaku.
przygotowanie :
  1. zrumienić mąkę na maśle na złoty kolor.
  2.  zagotować wodę i rosół
  3. dodać do rosołu śmietanę , łyżkę soku  z cytryny lub octu  kilka rodzynek ,
  4. doprawić do smaku solą i cukrem 
  5. na koniec  dodać   roztrzepane żółtka i zieloną pietruszkę.
  6. Gdy sos zgęstniej możemy polać potrawę.
  7. sos nadaje się do  różnorodnych mięs, pieczeni z indyka , królika, wieprzowiny czy ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz