sos potrawkowy
składniki :
1/4 litra rosołu z kury lub drobiowo- wołowego
1-2 łyżeczki masła
1-2 łyżeczki mąki
1 łyżeczka cytryny lub ocet
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
kilka rodzynek
pęczek zielonej pietruszki
sól i cukier do smaku.
przygotowanie :
- zrumienić mąkę na maśle na złoty kolor.
- zagotować wodę i rosół
- dodać do rosołu śmietanę , łyżkę soku z cytryny lub octu kilka rodzynek ,
- doprawić do smaku solą i cukrem
- na koniec dodać roztrzepane żółtka i zieloną pietruszkę.
- Gdy sos zgęstniej możemy polać potrawę.
- sos nadaje się do różnorodnych mięs, pieczeni z indyka , królika, wieprzowiny czy ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz